PROBIOTICI


Probiotici su preparati koji sadrže tačno definisane mikroorganizme u dovoljom broju, čija je uloga da regenerišu narušenu crevnu floru. 
Crevna flora može biti narušena zbog:
- stresa;
- loše ishrane;
- upotrebe nekih lekova, najčešće antibiotika;
- infekcija
- nekih bolesti.
Poremećaj crene flore može da se manifestuje kao:
- zatvor ili dijareja;
- nadimanje;
- bol u stomaku.

Samim tim sto povoljno deluju na crevnu floru, probiotici pored direktnog uticaja na crevni sistem imaju povoljno delovanje i na imunitet.
Delovanje probiotskih kultura na imunitet ima vliki značaj kod beba i dece. Poznato je da se u majčinom mleku nalaze probiotske kulture (bifido bakterije), a kolonizacija creva odojčeta sa tim bakterijama je jako bitna kako za funkcionisanje creva bebe, tako i za razvoj imuniteta. Pre par godina dokazano je da je mešavina liofiliziranih bakterija u dovoljnom odnosu jako efikasana u tretiranju atopijskog dermatitisa. Zapravo radi se o preparatu po imenu Latopik koji u sebi sadrži 
50% Lactobacillus casei LOCK 0919
25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908 
25% Lactobacilus rhamnosus LOCK 0900
i koji omogućava mikrobiološki i imunološki balans, i smanjuje mogućnost razvoja alergijske reakcije i crvenila na koži

Danas postoje još bolji oblici probiotika, a to su sinbiotici. Oni se od samih probiotika razlikuju po tome sto sadrže probiotik i prebiotik. Prebiotici  su galakto-oligosaharidi i frukto-oligosaharidi  i oni potspešuje rast i razvoj probiotskih kultura, odnosno povećavaju njihov broj u našim crevima. Iz navedenih razloga delovanje sinbiotika je boje od delovanja probiotika.
Probiotici i prebiotici imaju posebno povoljan efekat u dece sa infekcijama disajnih puteva koje se stalno vraćaju.
 Moj omiljeni sinbiotik je Multilac, ima ga i u kesicama za bebe preko 4 meseca i malu decu, a ima ga i u kapsulama za odrasle. Kapsule se ne smeju otvarati!


Primena sinbiotika i probiotika je posebno značajna kod terapije antibioticima i kod dijareje.  Obično ih nosimo kada idemo na zimovanje ili letovanje, a možemo ih koristiti s vremena na vreme, čisto radi osveženja crevne flore.

Коментари

Популарни постови са овог блога